Predstavljamo Obrtničku komoru Zadarske županije

petak, 08.06.2018. 16:00

Obrtnička komora Zadarske županije organizirana je 1994. godine, usvajanjem Zakona o obrtu, kojim je definiran način rada ove institucije.

Kao preteča današnje Obrtničke komore Zadarske županije spominju se bratovštine obrtnika. Najranija vijest o takvim udruženjima ili bratstvima obrtnika u dalmatinskim komunama, zabilježena je baš u Zadru 1176. godine.
Bratovštine su u to doba bile udruge obrtnika i radnika iste struke, a u njih su se učlanjivali gotovo svi oni koji su nešto proizvodili, a nisu bili plemići. U gradu Zadru od IIX do XIX st. bilo je 65 bratovština što pokazuje razvijenost manufakturne proizvodnje.

U sastavu Obrtničke komore Zadarske županije djeluju četiri udruženja obrtnika: Zadar, Biograd na moru,  Pag i  Benkovac. Zajedno, Komora broji 4.430 obrtnika.

U svojoj cehovskoj organiziranosti, kojih ova Komora broji 10, najzastupljeniji po broju obrtnika je Ceh uslužnih djelatnosti, potom Ceh ugostiteljstva, Ceh  trgovaca  te ostali.

Obrtnička komora Zadarske županije već dugi niz godina sudjeluje u raznim EU projektima. Uključivala se u projekte još na počecima apliciranja za sredstva iz predpristupnih fondova EU CARDS 2012, do najnovijih projekata u koje se uključuje s ostalim relevantnim institucijama Zadarske županije, kao što je projekt „Centar za razvoj i edukaciju“ koji je u tijeku.

Komorski ured obavlja niz tekućih aktivnosti koje se provode u i izvan ureda,  od savjetodavnih usluga, rada sa cehovima, suradnja s regionalnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave te suradnji u organizaciji različitih manifestacija do provođenja stručnih ispita potrebnih za otvaranje vezanih obrta.

Obrtnička komora Zadarske županije nalazi se u Zadru, u Širokoj ulici 1, na trećem katu, u prostoru veličine 150 m2, kupljenom vlastitim sredstvima 2002. godine. 

Uz predsjednika Komore Stjepana Kneževića u  Komorskom uredu zaposleno je tri djelatnika.

Tajnik Komore: Ivo Marin

Stručni suradnik za obrazovanje: Lidija Udiljak

Stručni suradnik za organizaciju rada cehova: Klaudija Gašpić