Predstavljamo Obrtničku komoru Koprivničko-križevačke županije

ponedjeljak, 26.03.2018. 8:57

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije osnovana je 30. prosinca 1997. godine, a Komorski ured započeo je s radom 01. ožujka 1998. godine. Komora je do tada imala sjedište u Bjelovaru i djelovala je na području Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Na samom početku, Obrtnička komora je imala preko 2.000 obrtnika koji su bili registrirani na području Koprivničko-križevačke županije. Višegodišnja kriza u gospodarstvu Republike Hrvatske ostavila je traga i na obrtništvu u Koprivničko-križevačkoj županiji. Više godina bilježili su pad broja obrtnika, da bi se taj pad zaustavio u 2016. godini i od tada bilježe blagi porast broja obrtnika. Trenutno broje oko 1250 obrtnika, a u obrtništvu Koprivničko-križevačke županije zaposleno je oko 3500 radnika. Obrtnici u našoj županiji su 2016. godini ostvarili preko milijardu i 100 milijuna kuna prihoda te predstavljaju značajnu gospodarsku snagu.

P5120924-150x130

Iako zadnja osnovana u Republici Hrvatskoj, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije prva je imala vlastiti poslovni prostor. U ovih 20 godina Komora je radila na 3 lokacije. Trenutno Obrtnička komora ima vlastitu zgradu s parkiralištem na Bjelovarskoj cesti 75a u Koprivnici. U zgradi je 500 m2 moderno opremljenog prostora. Uz uredski prostor imaju 4 opremljene učionice u kojima se, uz teorijsku nastavu i sastanke, može održavati i praktična nastava za: sva ugostiteljska zanimanja (kuhare, konobare, pekare, slastičare), za frizere i kozmetičare, vizažiste, masere, cvjećare, zavarivače, montere autonomnih energetskih sustava iz obnovljivih izvora energije. Zanimljivost je da imaju solarnu mini elektranu i povlašteni su proizvođač električne energije.

U proteklih 20 godina, proveli su više projekata:

  • 30 projekata iz nacionalnih izvora u vrijednosti od preko 3 i pol milijuna kuna
  • 4 projekta iz europskih fondova kao nositelji u vrijednosti od preko 2 milijuna kuna
  • 8 projekata iz europskih fondova kao partneri

Trenutno provode jedan EU projekt u vrijednosti 515.000 kn i odobren im je još jedan projekt za promociju strukovnih zanimanja u vrijednosti od 700.000 kn, za koji uskoro očekuju potpisivanje ugovora. 

 

Sajmovi

Na području promidžbe obrtnika i obrtništva, zajedno s partnerima Koprivničko-križevačkom županijom, PORA Razvojnom agencijom i HGK Županijskom komorom Koprivnica, osiguravaju obrtnicima izlaganje na brojnim sajmovima, a posebno se izdvaja Viroexpo u Virovitici, Bjelovarski sajam u Gudovcu, Srednjovjekovni sajam u Šibeniku, Sajam gospodarstva u Mostaru, Mesap u Nedelišću i Zagorski gospodarski zbor u Krapini.

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije sve ove godine ima najveći angažman na organizaciji Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije koji ima regionalni i međunarodni karakter. Zadnjih nekoliko godina Obrtnička komora nosi tehničku i financijsku organizaciju sajma. Ponosni su što je sajam počeo bilježiti rast broja izlagača i posjetitelja tako da je na prošlogodišnjem 20. sajmu izlagalo 216 izlagača na 1700 m2 unutarnjeg i 2500 m2 vanjskog prostora.

Uz ove uspjehe na sajmovima, posebno se ponose što su već 15 godina pokrovitelji Dječjeg sajma kojeg organizira Osnovna škola Franje Viktora Šignjara iz Virja te na taj način doprinose razvoju poduzetničkog duha već kod osnovnoškolaca.  

Uz sajmove, Komora promovira svoj rad kroz više kanala: internet stranice www.obrtnicka-komora-koprivnica.hr  i www.ou-pouka.hr te kroz društvenu mrežu Facebook. Kroz te stranice besplatno se mogu promovirati i članovi. Izdali su katalog obrtnika i poduzetnika Koprivničko-križevačke županije, a suizdavač su DVD-a „Koprivničko-križevačka županija - Vaš partner.“  

 

Obrazovanje

Od samog osnutka, Komora pokušava dati doprinos na području strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u skladu s potrebama gospodarstva Koprivničko-križevačke županije i okolnih županija. Upravo zbog toga smo i osnovali naše Obrtničko učilište POUKA 2010. godine.

Kontinuirano rade promociju strukovnog obrazovanja i upisa u deficitarna zanimanja te su u tu svrhu snimili dva DVD-a. Isto tako, provodile javne ovlasti koje Komora ima na području jedinstvenog modela obrazovanja.   

U Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije do sada je:

 

  • 483 polaznika uspješno položilo majstorski ispit,
  • ispit o stručnoj osposobljenosti položilo je 611 polaznika,
  • licencirano je 536, od kojih aktivnih 266 radionica,
  • pomoćničke ispite položilo je 3710 učenika.

 

Zajedno s partnerima (Gradovima Koprivnicom, Križevcima i Đurđevcem, općinama Podravskim Sesvetama, Golom i Virjem, tvrtkama Radnik, Rasco, Segrad, Instalacije Horvat, RV Križevci, Komunalnim poduzećem Križevci, Udruženjem obrtnika Koprivnica i obrtima Pitagora vl. Tihomira Tepeša, Stolar, vl. Mate Lončara, ZID Đurđevac, vl. Zvonka Pecikozića, Pekarom Žumbar, vl. Željke Žumbar i Graditeljstvo „Vrabelj“ vl. Marije Vrabelj) stipendirali su ukupno 432 učenika, za što je  izdvojeno preko 3.600.000 kuna

Njihovo učilište je kroz programe obrazovanja odraslih provelo osposobljavanje i usavršavanje za oko 500 polaznika u 40 obrazovnih skupina, na području Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Održano je 115 neformalnih edukacija za više od 1200 polaznika s područja Koprivničko-križevačke, Međimurske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije.  

 

Usluge

Stručna služba je osposobljena za pružanje najsloženijih usluga članovima. Usluge su besplatne za sve obrtnike. Pružaju stručnu pomoć prilikom pisanja i provedbe europskih i nacionalnih projekata, a isto tako pišu projekte za obrtnike. Stručna služba daje savjete i piše poslovne planove prilikom samozapošljavanja, pomaže prilikom traženja kredita ili drugih modela financiranja i u tu svrhu piše poslovne planove. Komora daje savjete obrtnicima vezano uz sva područja koja se tiču poslovanja, od poreznih do statusnih.   

 

Zastupanje interesa

Komora aktivno sudjeluje u kreiranju lokalnih i regionalnih politika koje se tiču obrtništva. Kroz Hrvatsku obrtničku komoru aktivno predlaže rješenja za poboljšanje stanja u obrtništvu i statusa obrtnika. Komora je posebno aktivna prilikom promjene propisa koji se tiču obrtnika. Bili su jedni od vodećih Komora koje su se posebno angažirale prilikom izmjene propisa kao npr. zabrane uporabe duhanskih prerađevina, ograničenje starosti vozila u cestovnom prometu, licenciranja građevinskih obrta i drugih.

 

Humanitarni rad

Pored redovnih aktivnosti, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije pokušava u granicama svojih mogućnosti dati doprinos i na drugim područjima. Sudjelovali su u organizaciji raznih humanitarnih i drugih akcija, a posebno su se angažirali na suradnji s Caritasom. Organizirali su Humanitarnu reviju za Marijetu Bugarin,  izgradnju kuće za siromašnu obitelj u Potoku Kalničkom zajedno sa Srednjom školom Ivan Seljanec, organizirali su uvođenje plina i grijanja siromašnoj obitelji iz Glogovca itd.   

Ovaj uspjeh, između ostaloga, duguju i brojnim obrtnicima na čelu s predsjednicima koji su sve ove godine radili u tijelima Komore volonterski, bez ikakve naknade za svoj rad. 

 

Predsjednik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije do 31 ožujka. 2018. godine je Zvonko Pecikozić (tu dužnost je obnašao 17 godina), a od 01. travnja 2018. godine do izbora novog predsjednika, Komoru će voditi podpredsjednica Irena Kovačić.

 

Djelatnici

•   Božo Barać, tajnik - organizacija, otvaranje obrta, financiranje obrta, porezi i doprinosi

•   Jasmina Sinovec - obrazovanje, EU projekti, nacionalni projekti, organizacija

•   Ljubica Čiković - računovodstvo, financije, EU projekti, administracija

•   Kristina Kovač - EU projekti, nacionalni projekti, sajmovi, informatika, obrazovanje

•   Iva Maletić - obrazovanje, sajmovi, administracija, poljoprivreda, projekti

•   Azra Magdić - obrazovanje, administracija

•   Katarina Babec - računovodstvo, financije, poslovni planovi, administracija

•   Lidija Funtek - obrazovanje, administracija