Predstavljamo Obrtničku komoru Istarske županije

ponedjeljak, 12.02.2018. 13:39

Organiziranost obrta na području Istre potječe još iz 1851. godine, kada je u Rovinju kao tada najvećem gradu u Istri, s dominantnim gospodarskim i prometnim položajem, osnovana Trgovinsko obrtnička komora.

Obrtnička komora Istarske županije, kao i sve ostale područne obrtničke komore, osnovana je 1994. godine, na temelju Zakona o obrtu iz 1993. godine. 
Svake godine, 30. ožujka Obrtnička komora Istarske županije obilježava svoj dan te se tom prigodom najuspješnijima dodjeljuju nagrade „Istarske zlatne ruke“. Danas je u Istarskoj županiji aktivno oko 7.300 obrta, u sedam udruženja obrtnika: Pula, Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Rovinj i Bujština – Umag.
S obzirom na profil gospodarstva, brojčano prevladavaju uslužne, trgovačke i ugostiteljske djelatnosti, ali su dobro zastupljene i sve ostale djelatnosti.

Obrtnička komora Istarske županije ponosna je na više projekata, koji su postali tradicionalni i prepoznati i izvan županije: Obrtnički sajam Istre (pokrenut 1998.), ugostiteljske manifestacije „Gastro – okusi Istre“ (održana 11 puta) i „Istra Gourmet Tour“ (održana 6 puta).
Dvadesetu obljetnicu osnivanja obilježili su izdavanjem monografije „Obrtništvo u Istri“.

U potpunosti se identificiraju s motom „Radimo s Vama za Vas“, koji oslikava kako rad tijela i cehova, tako i redovitu i uspješnu komunikaciju sa članstvom. Zastupajući interese članova, Obrtnička komora Istarske županije postala je uvažen partner svim institucijama koje se bave gospodarstvom, poduzetništvom i obrtništvom.

Imaju razloga za zadovoljstvo i zbog dobre suradnje s regionalnom i područnom samoupravom, a mnogo pažnje posvećuju  i međunarodnoj suradnji, koja se očituje u redovitoj komunikaciji s partnerskim organizacijama iz Italije, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U Komorskom uredu zaposlene su četiri stručne osobe. Sjedište komore nalazi se u Mletačkoj 12/I, u središtu Pule, a možete im se obratiti svakog dana (od ponedjeljka do petka) između 7 i 15 sati.

Predsjednik: Mario Paliska

Tajnik: Eros Sorić

Pravna savjetnica: Snežana Klarić

Stručna suradnica za strukovno obrazovanje: Vesna Božac

Voditeljica računovodstvenih poslova: Gorana Mihovilović