Predstavljamo Obrtničku komoru Bjelovarsko-bilogorske županije

ponedjeljak, 05.03.2018. 12:56

Na osnivačkoj Skupštini održanoj 26. listopada 1996. godine, osnovana je Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske u sastavu Hrvatske obrtničke komore. Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije kao samostalna područna obrtnička komora osnovana je 4. veljače 1998. godine s namjerom objedinjavanja rada obrtničkih udruženja osnovanih na području Bjelovarsko-bilogorske županije i njihovog uključivanja u komorski sustav.

Zanimljivosti vezane uz povijest obrtništva u Bjelovaru mogu se  pronaći u knjizi „Obrti i cehovi u Bjelovaru 1756.-1945.“ autora Božidara Gerića, koju je izdao Gradski muzej Bjelovar 2014. godine, a Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije sudjelovala je u njenom izdavanju.

Na teritorijalnom području Komore trenutno djeluje 1 045 obrtnika u četiri udruženja:

 • Udruženje obrtnika Bjelovar (570 obrta)
 • Udruženje obrtnika Čazma (98 obrta)
 • Udruženje obrtnika Daruvar (248 obrta)
 • Udruženje obrtnika Garešnica (129 obrta)

U obrtništvu županije najzastupljenija je uslužna djelatnost, nakon nje slijedi trgovina i proizvodna djelatnost.

Tijela Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije imaju redovitu i uspješnu komunikaciju, s naglaskom na zastupanje interesa obrtnika.

Uspješno surađuju s lokalnom i regionalnom samoupravom te su partneri u različitim projektima. Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije prepoznala je OKBBŽ kao pouzdanog partnera. Bili su partneri u uspješnom projektu „Promocijom poduzetništva i obrta učenik osnovnih škola do bolje pozicije na tržištu rada“, a u planu je novi projekt „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja“. Dobru suradnju imaju i s Poreznom upravom - Područni ured Bjelovar i Ministarstvom poljoprivrede.

Obrtnicima sufinanciraju sudjelovanje na:

 • sajmovima
 • Kongresu ugostitelja
 • Obrtničkim sportskim igrama
 • ostalim manifestacijama i seminarima prema zahtjevima i potrebama naših cehova

Redovito sudjeluju na sljedećim sajmovima:

 • Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu
 • Proljetni međunarodni bjelovarski sajam
 • Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
 • Viroexpo- međunarodni sajam poduzetništva, obrtništva i poljoprivrede
 • Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije
 • Međunarodni sajam poljoprivrede „Gazdanapok“ u Szentlörincu, Mađarska

Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije provodi majstorske ispite, a između ostalih mogu se polagati majstorski ispiti za mljekara, limara, bravara i tokara. Provode i ispite o stručnoj osposobljenosti, a od rijetkih zanimanja u Obrtničkoj komori Bjelovar može se polagati ispit o stručnoj osposobljenosti za gravera-pečatorezca. Također, provode licenciranje radionica za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja.

Obrtnici Bjelovarsko-bilogorske županije imaju mogućnost besplatne promocije na internetskoj stranici http://okbj.hr/. Cilj je povećanje vidljivosti obrta i privlačenje potencijalnih klijenata. Obrtnici se mogu javiti i za pogodnosti koje provodi Hrvatska obrtnička komora putem projekta HOK Zajednička nabava. Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije sklopila je ugovor sa određenim odvjetničkim uredima, pa obrtnici mogu koristiti povoljnije odvjetničke usluge i ostvariti 50% popusta.

U partnerskom odnosu s HGK-Županijskom komorom Bjelovar te samostalno prema potrebama obrtnika, organiziraju razne seminare.

Prostorije Komore nalaze se na adresi Junija Palmotića 1, Bjelovar.

U prostoru je smješten ured i dvorana za organizaciju sastanaka, seminara, majstorskih ispita i ispita o stručnoj osposobljenosti.

Radno vrijeme je od 7.00 sati do 15.00 sati.

U komorskom uredu su zaposlene dvije djelatnice.

Predsjednik: Goran Grgić

Tajnica: Jasna Trupac

Savjetnica za obrazovanje: Martina Trupac