Slobodno kretanje roba

Slobodno kretanja roba jedna je od temeljnih sloboda jedinstvenog tržišta, zahvaljujući kojoj će se hrvatski proizvodi naći na europskom tržištu bez prepreka.

trgovina

Uklanjanjem prepreka u trgovini koje onemogućavaju plasiranje proizvoda na nacionalna tržišta, osigurava se jednak tretman svih proizvoda te visoka razina zaštite potrošača, javnog zdravlja i okoliša. S uklanjanjem prepreka trgovini i otvaranjem nacionalnih tržišta, veći se broj poduzeća može međusobno natjecati. Poduzeća koja prodaju na jedinstvenom tržištu imaju neograničen pristup do više od 500 milijuna potrošača u Europskoj uniji – što im omogućuje bolje uvjete konkurentnosti te se to zauzvrat prevodi u niže cijene i veći izbor za potrošače.

Sloboda kretanja roba osigurava mogućnost da kvalitetni hrvatski proizvodi budu plasirani na europsko tržište, te istovremeno da kvalitetni strani proizvodi budu plasirani na hrvatsko tržište. Certifikati izdani u jednoj zemlji članici priznaju se u svim državama članicama, čime će, na primjer, hrvatski proizvodi imati slobodan pristup europskom tržištu, a hrvatski će proizvođači izbjeći dvostruka testiranja prilikom plasiranja proizvoda na europsko tržište, što utječe i na smanjenje troškova.

Sloboda kretanja roba znači da nema ograničenja na ono što možete kupiti i ponijeti sa sobom s putovanja u neku od država članica EU-a, dok god kupujete proizvode za osobnu upotrebu, a ne za daljnju prodaju, s izuzetkom novih prijevoznih sredstava.

Porezi (PDV i trošarine) su uključene u cijenu koju plaćate i ne trebate plaćati nikakve dodatne poreze. Kod prijevoznih sredstava obračunava se samo PDV i trošarine države u kojoj to prijevozno sredstvo i registrirate.

trgovina

Sloboda kretanja roba zajedno sa slobodom kretanja ljudi, slobodom pružanja usluga i slobodom kretanja kapitala predstavlja glavne značajke djelovanja jedinstvenog tržišta Europske unije. Procjenjuje se da je jedinstveno tržište između 1992. i 2006. godine generiralo 2,75 milijuna radnih mjesta i više od 900 milijardi eura dodatnog bogatstva (prosječno oko 6000 eura po obitelji u EU).

U istom razdoblju zabilježen je i porast trgovine unutar zemalja članica od 30%. Zahvaljujući jedinstvenom tržištu, telefonski pozivi u Europskoj uniji koštaju višestruko manje u odnosu na prije deset godina. Mnogi su avioprijevoznici značajno spustili svoje cijene i otvorene su mnoge nove veze. Kućanstva i poduzeća diljem Europe sada mogu birati opskrbljivače električnom energijom i plinom.