LdV Mobilnost VETPRO – Cvjećari-aranžeri 2013

Leonardo da Vinci - projekt mobilnosti u sklopu Programa za cjeloživotno učenje

leo

Cilj projekta je unaprijediti i omogućiti nova stručna znanja u zanimanjima vezanim za cvjećarsko-aranžersku djelatnost. 

Projekt je usmjeren na stručnjake u strukovnom obrazovanju i predviđa ukupno 15 mobilnosti. U projekt će biti uključeni i obrtnici s područja cijele Hrvatske koji se bave cvjećarskom djelatnošću, koji su uključeni u provedbu praktičnog dijela obrazovanja za ovo zanimanje.

Osim obrtnika, projektom su obuhvaćeni i nastavnici strukovnih predmeta Poljoprivredne škole Zagreb koja je partner u projektu te profesionalni zaposlenici komorskog sustava koji pomažu u povezivanju poslovnog i  obrazovnog sektora, a sve u cilju unapređenja strukovnih vještina.

cvjećari

Projekt je razvijen u suradnji s nacionalnim partnerima te partnerom primateljem, tvrtkom Boerma http://www.boerma.nl iz Nizozemske koji ima dugogodišnje iskustvo edukacije u ovom sektoru.

Rukovodeći se njihovim iskustvom, kao i potrebama sudionika koje su iskazali u anketi i izravnom kontaktu unutar Sekcije cvjećara, stručni program boravka osmišljen je kroz tri segmenta rada.

Uz klasično predavanje i vođene radionice, predviđeni su i terenski posjeti, obilazak cvjetnih polja, skladišta i burze cvijeća.

Tako će boravkom u Aalsmeeru u Nizozemskoj od 10. do 14. ožujka 2014. sudionici steći pregled cijele tehnologije procesa uzgoja, skladištenja i prodaje, kao i uvid i praktično iskustvo u drugačijem pristupu dekoriranju i aranžiranju.

Osim navedenih oblika rada, prvi dan boravka predviđen je za upoznavanje s njihovim obrazovnim sustavom,  naukovanjem, te suradnjom poslovnog i obrazovnog sektora. Slijedom svega navedenog utvrđen je sljedeći program boravka i usavršavanja:

 

Nedjelja, 9. ožujka - Dolazak u Nizozemsku.

Ponedjeljak, 10. ožujka - predstavljanje strukovnog obrazovanja u NIzozemskoj, posjet i obilazak strukovne škole u Aalsmeeru

Utorak, 11. ožujka - 10.00 – 12.00 Predavanje na temu tehnika

              12.30 – 15.45 Predavanje na temu ručnih buketa 

Srijeda, 12. ožujka - 10.00 – 15.45 Vjenčani buketi, predavanje i radionice

Četvrtak, 13. ožujka - 08.00 - 10.00 Posjet poljima i skladištima cvijeća te burzi cvijeća FloraHolland

                12.30 – 15.45 Aranžiranje stola, predavanje i radionice

Petak, 14. ožujka - 10.00 – 12.00: Predavanje na temu aranžiranja i dekoriranja u nizozemskom stilu

            12.30 – 15.45: dodjela certifikata i posjet povijesnim vrtovima u Aalsmeeru

Subota, 15. ožujka - povratak u Hrvatsku

Za dodatna pitanja vođa puta Krešimir Tomić tel. 01/4806 631 ili e-mail: kresimir.tomic@hok.hr

Po povratku od sudionika će se tražiti pisano izvješće u kojem će dati osvrt na boravak, a popunjavanjem ankete će ocijeniti i prokomentirati svaki pojedini element boravka. Ove povratne informacije o zadovoljstvu sudionika sistematizirane na pojedinačne dijelove i aktivnosti projekta predstavljat će okvir za izvješće koje ćemo razmatrati na razini konzorcija.

Sudionici projekta sudjelovat će u predstavljanju projekta na različitim sastancima i posebno pripremljenim prezentacijama čime će pomoći u diseminaciji rezultata projekta.

 Ovo iskustvo će poslužiti kao primjer i drugim organizacijama obrtničkog komorskog sustava, kao i drugim strukama koje će na ovaj način moći unaprijediti svoje strukovne kompetencije i pomoći u unapređenju odnosa na tržištu rada.

Naime, upravo je iskustvo najvjerodostojnija informacija te vjerujemo kako će ono omogućiti motivaciju obrtnika u drugim regijama i drugim sektorima na razvoj vlastitih kompetencija. Stoga očekujemo da će ovaj  projekt biti multiplikator u lokalnom, ali i nacionalnom okruženju koji će unaprijediti suradnju gospodarstva i obrazovnog sektora.

Projekt će se zatim predstavljati na svim većim skupovima obrtnika organiziranim od strane Hrvatske obrtničke komore ali i svim drugim strukovnim događanjima.

Za dodatna pitanja o projektu e-mail: andjelko.vojvoda@hok.hr