Tradicijski i umjetnički obrti

Tradicijski i umjetnički obrti najbolji su pokazatelji dugovječnosti i uspješnosti ljudi i naroda, koji su zahvaljujući njima stotinama godina živjeli u skladu s prirodom, koristili njezine najbolje resurse i budućim naraštajima ostavljali dobre temelje za budućnost. Promjene tehnologija, nestanak jednih potreba i razvitak drugih, tu i nisu najvažniji.

42 Nanosenje boje na srca

Smisao je u odnosu, u pristupu, u izvrsnosti, u ponosu obrtnika koji zaista stoji iza svojeg rada. A tu od tradicijskih i umjetničkih obrta možemo i moramo mnogo naučiti.

No, problem je što takvi obrti nisu gospodarski privlačni pa se mlađe generacije njima ne žele baviti. U cilju upozoravanja na potrebu očuvanja i razvoja starih, dijelom autohtonih hrvatskih obrta kojima prijeti izumiranje, promicanja strukovnog obrazovanja za takva zanimanja te razvoja i promocije umjetničkih obrta koji njeguju dugu tradiciju u hrvatskoj povijesti, Hrvatska obrtnička komora, u skladu s  Pravilnikom o tradicijskim i umjetničkim proizvodima/ uslugama dodjeljuje tradicijskim i umjetničkim proizvodima/ uslugama znak.

Dodjeljivanjem znaka tradicijskog odnosno umjetničkog proizvoda/ usluge, namjera Hrvatske obrtničke komore je poticanje države, županijskih i lokalnih samouprava, te posebno turističkih zajednica, ali i svih ostalih, da pomognu očuvanju, njegovanju i prepoznatljivosti obilježja tradicijske odnosno umjetničke kulture, te da u tom smislu nositeljima znaka omoguće razne pogodnosti.

Primjer ispunjavanja uplatnice   (jpeg, 42,23 kB)

Pregled

Pregled obrta s dodijeljenim znakovima Tradicijski obrt, odnosno Umjetnički obrt :