HACCP - slastičarstvo
Na temelju dugogodišnje suradnje Hrvatske obrtničke komore i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije u edukaciji i primjeni znanja iz ovog područja, nakon Vodiča za ugostiteljstvo, pekarstvo i trgovinu, izrađen je i Vodič za slastičarstvo. Vodič je pozitivno procijenjen od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, te se smatra nacionalnim vodičem, koji je primjenjiv u sektoru slastičarstva.
Sukladno Zakonu o hrani NN 46/07 i Pravilniku o higijeni hrane NN 99/07, bilo je potrebno poslovanje, proizvodnju, pripremu i posluživanje hrane do 1. siječnja 2009. godine uskladiti s odredbama navedenih propisa.
Subjekti koji su u poslovanju s hranom uspostavili sustave samokontrole temeljene na načelima HACCP sustava iz članka 5. Pravilnika o higijeni hrane (Narodne novine 99/07) i članka 51. Zakona o hrani (Narodne novine 46/07), a u skladu s odredbama ovog Vodiča ispunili su zakonske obaveze navedenih odredbi.
Sukladno članku 10. stavku 2 točki d. Pravilnika o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i zaštiti životinja (Narodne novine 99/07) prilikom službene kontrole odredbe predmetnog vodiča uzimaju se u obzir.
Izradom ovih Vodiča, slastičarima je odrađen veliki dio posla i obveza. Provodeći upute iz Vodiča i vodeći predviđene evidencijske liste realiziraju se propisane zakonske obveze. Ovisno o predznanju, na temelju informacija u Vodiču, poslovanje je moguće i samostalno urediti prema zahtjevima Vodiča. Predlažemo: prvo proučiti Vodiče, razmotriti zahtjeve u poslovanju, provjeriti možemo li popuniti tražene evidencijske liste, te ako eventualno ima nepoznanica, zatražiti pomoć od obrtničke asocijacije i autora Vodiča.
Vodič se u ovom prvom izdanju objavljuje kao Internet izdanje. Kako je ovo prvo izdanje ovakvog vodiča za slastičarsku struku, očekujemo da će se kroz implementaciju u praksi pokazati još puno detalja kojima bi se ovaj vodič mogao unaprijediti. Molimo vas da sve konstruktivne i kratko obrazložene sugestije pošaljete na e-mail cehovi@hok.hr kako bi sljedeće izdanje bilo kvalitetnije.
Preuzimanja
Naziv datoteke | Veličina |
---|---|
Vodič dobre higijenske prakse za slastičarstvo | 2.08 MB |
HACCP vodič - praktična provedba načela HACCP sustava za slastičarstvo | 1.46 MB |
Tablice slastičarstvo | 228.27 KB |
Evidencije slastičarstvo | 433 KB |
Planovi slastičarstvo | 180 KB |