U Zlataru najveća pisanica u Hrvatskom Zagorju

utorak, 11.04.2017. 9:43

ZLATAR - U Zlataru je postavljena najveća pisanica u Hrvatskom Zagorju ispred Zlatarske župne crkve.

Pisanica je dar svakom pogledu prolaznika, svim građanima Zlatarskog kraja i KZŽ.

Pisanicu su izradili slikali članovi Likovne udruge Zlatarske palete Ivica Kadoić i Darko Varga, predsjednik Odbora za tradicijske i umjetničke obrte HOK-a. Na vrhu pisanice je zeleni cvijet sa žutim tučkom koji predstavlja suncem obasjano zeleno Hrvatsko Zagorje. Hrvatski pleter koji je pronađen najsjevernije u Hrvatskoj u temeljima crkve Majke Božje Gorske u Loboru. Dijagonala pletera s jedne i druge strane drži hrvatsku zastavu sa staro povijesnom šahovnicom iznad zelenog proljetnog žita. Plavo nebo spaja povijest i kulturnu nematerijalnu baštinu zaštićenu od Unesco-a- licitarsko srce i drvene igračke (leptira) koji se uzdiže prema plavetnilu neba i licitarskog srca sa natpisom Sretan Uskrs.

Pisanica je poveznica domoljublja hrvatskog puka, tradicijskih obrta (prenošenje znanja i vještina) i očuvanje kulturnog i nacionalnog  identiteta RH u EU. Pisanica je teška cca 350 kg i svake se godine za uskrs trasportira sa viljuškarom. Prvi puta pisanica je postavljena na uskrs 2009. godine i postavlja se svake godine uoči Uskrsa. Nadamo se da će naša pisanica plijeniti pogled prolaznika i građana te ukrasiti prostor oko crkve upravo za najvećeg kršćanskog blagdana- Uskrsa.