Prezentacija deficitarnih zanimanja uz promotivne filmove

utorak, 07.03.2017. 14:57

KRAPINA - U Krapini je 6. ožujka održana konferencija za novinare, na kojoj su predstavljeni promotivni filmovi o deficitarnim zanimanjima na području Krapinsko-zagorske županije.

Promotivni filmovi snimljeni su za potrebe prezentacije deficitarnih zanimanja u metaloprerađivačkoj industriji i građevinarstvu,  a izradili su ih učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

-Nedostatak kvalificirane radne snage uzrokovan je raskorakom između potreba gospodarstva i programa odgoja i obrazovanja. Interes roditelja i  učenika ne daje prednost obrtničkim zanimanjima i preferira se upis u četverogodišnje programe. Zvoni nam alarm, jer školujemo djecu za burzu. Stoga je bitno da učenicima osmih razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima prezentiramo koja zanimanja su potrebna i koja im osiguravaju zaposlenje – rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Dodao je da županija godišnje za stipendije izdvaja oko milijun kuna.

PLESKO

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško istaknuo je veliko zadovoljstvo snimanjem promo filmova uz osvrt na važnost prezentacije, kako učenicima, tako i njihovim roditeljima koji ponekad i nisu upoznati s ponudom i potražnjom za kadrovima koje potražuje gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije.

Nositelj projekta „Promo film o deficitarnim zanimanjima na području Krapinsko-zagorske županije“ je Krapinsko – zagorska županija, a partneri Obrtnička komora KZŽ, HZZ Područni ured Krapina i HGK ŽK Krapina.

Promotivni filmovi bit će prikazani na prezentacijama deficitarnih zanimanja za učenike osmih razreda i njihove roditelje, koje će biti održane od 6. do 29. ožujka u 32 osnovne škole na području Krapinsko-zagorske županije. Prva prezentacija već je održana 6. ožujka u Osnovnoj školi August Cesarec u Krapini.

Uz promo filmove, na prezentacijama će učenici i roditelji moći dobiti informacije o tome kako izabrati pravo zanimanje i koji su uvjeti za upis u Jedinstveni model obrazovanja za trogodišnja zanimanja (JMO). Bit će im predstavljena zanimanja, odnosno programi obrazovanja za koje je moguće školovati se na području županije, a dobit će i informacije o mogućnostima stipendiranja. Dijelit će se letci i drugi promotivni materijali srednjih škola, Zavoda za zapošljavanje i županijske Obrtničke komore, a informacije će moći dobiti i putem mrežnih stranica partnera.

Promotivni filmovi dostavljeni  su svim osnovnim školama u Krapinsko-zagorskoj županiji, kako bi bili predstavljeni i  učenicima sedmih razreda.

Promo filmovi nalaze na sljedećim linkovima:

Građevinarstvo: https://www.youtube.com/watch?v=qbppAgto5NQ

Metalurgija: https://www.youtube.com/watch?v=t4JgEj3queQ

U prilogu je plan održavanja prezentacija u 32 osnovne škole na području županije.