Obrt Kolači i torte „Tri užitka“ iz Bedekovčine pobjednici 9. Štruklijade

utorak, 09.05.2017. 16:14

KRAPINA - U Zlataru je 6. svibnja održana 9. Štruklijada, jedinstvena manifestacija Krapinsko–zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog specijaliteta koji ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra.

Obrt, Kolači i torte „Tri užitka“ iz Bedekovčine pobjednici su ovogodišnje Štruklijade, drugo mjesto pripalo je obrtu Vila Zelenjak Ventek iz Kumrovca, a treće tvrtki Zebrano iz Bedekovčine.

Struklijada 2

O tituli naj – štrukli odlučila su istančana nepca ocjenjivačkog suda u sastavu Ivica Štruml, direktor firme za savjetovanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu Štruml d.o.o., ujedno predsjednik komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Slavko Večerić, poznati zagorski kuhar.

„Ovo nam je drugi puta da smo pobijedili na Štruklijadi; 2015. godine osvojili smo prvo mjesto, 2016. drugo i danas smo opet pobijedili. Pripremili smo zagorske štrukle, a uz njih smo još ponudili i štrukle od hajdine kaše s bučinim uljem i jabučne štrukle. Tajnog sastojka za zagorske štrukle nema, postoji jedan jedinstveni recept po kojem se štrukli peku, ali tajna je u ruci. Obavezno mora biti domaći sir, jaja s domaćih OPG – ova, brašno iz naših zagorskih mlinova, a ruka mora to sve osjetiti – rekla je pobjednica-obrtnica Štefica Gulija. Predsjednik ocjenjivačke komisije Ivica Štruml rekao je da je žiri ocjenjivao kako su štrukli pečeni, zatim njihov izgled, okus i miris, debljinu tijesta, a posebice kvalitetu i rahlost sira. Manifestaciju je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Nagradu za prvo mjesto uručili su predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki i zamjenica gradonačelnika Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, za drugo mjesto saborska zastupnica Marija Puh i za treće načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić.

Popularna manifestacija privukla je na zlatarski Trg slobode brojne posjetitelje, koji su mogli kupiti zagorske štrukle po promotivnoj cijeni, uživati u kulturno – zabavnom programu KUD – a Belec, Ansambla Zabok i TO KUD – a Mihovljan te nagradnim igrama, a zanimljiv je bio i show u kojem su svoje kulinarske vještine odmjerili SŠ Zabok i Udruga žena iz Zlatara. Organizatori Štruklijade su Krapinsko – zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ, a projekt su poduprli i Grad Zlatar, HGK – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora KZŽ. Posebnu potporu Štruklijadi pruža i Udruga Tradicija Zagorja, koja radi na zaštiti zagorskih štrukli i drugih zagorskih proizvoda, a pokrovitelj promocije je Hrvatska turistička zajednica.

Spomenimo još da u 14 zagorskih ugostiteljskih objekata sve do 14. svibnja traje promotivna akcija s popustom od 50% na zagorske štrukle. Popis restorana možete pronaći na web stranici www.struklijada.com.hr.