Dan Obrtničke škole uz promociju upisa obrtničkih zanimanja

srijeda, 03.05.2017. 13:02

POŽEGA - Obrtnička škola Požega 28. travnja obilježila je 25. obljetnicu samostalnog djelovanja.

DAN ŠKLE-2

Na svečanosti obilježavanja obljetnice Obrtničke škole, uz brojne uzvanike i goste, bio je  bio je nazočan požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Ferdinand Troha, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Anto Bilobrk, predsjednik HGK- Gospodarske komore Požega te brojni obrtnici i poduzetnici.

Uz obilježavanje obljetnice Dana škole, organizirana je i promocija upisa obrtničkih zanimanja za novu školsku godinu, a na promociju su pozvani svi učenici osmih razreda osnovnih škola.

“Sva zanimanja za koja obrazujemo naše učenike prepoznata su i tražena na tržištu rada unatoč velikom broju nezaposlenih. Naši učenici pronalaze svoje mjesto na tržištu rada kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama EU. Specifičnost je da je upis u naša zanimanja znatno manji od potražnje na tržištu. Uvjerena sam da će roditelji i ove godine prepoznati zapošljivost  kao jedan od prioriteta pri upisu svoje djece u srednju školu jer  ona djeca koja kod nas upišu i završe školu imaju odmah mogućnost zapošljavanja. Ta

DAN ŠKOLE-1

djeca ne moraju ići nikuda izvan domovine jer ona imaju osiguran posao sukladno završenoj školi. Mi upisujemo četiri zanimanja u sektoru graditeljstva, zidare, tesare, soboslikare-ličioce i arhitektonske tehničare. U tekstilnom upisujemo krojače i modne tehničare dok u drvnom sektoru upisujemo stolare. U ugostiteljskom sektoru upisujemo kuhare, konobare i hotelijersko-turističke komercijaliste, a i samim time kuhare i konobare upisujuemo u izdvojeni odjel u Pleternicu,” naglasila je ravnateljica Obrtničke škole Iva Šnajder.

Požeška Obrtnička škola najviše se zalaže za stipendiranje svojih učenika. Ove su godine uspjeli stipendirati 22 učenika po tisuću kuna iz ugostiteljskih zanimanja preko Ministarstva turizma i grupacije Valamar.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević čestitao je djelatnicima i učenicima škole 25. obljetnicu te tom prigodom rekao: - Danas se sve češće čuje kako je teško pronaći posao sa čim se slažem, ali isto tako čovjek mora znati što želi i može raditi. Potražnja za obrtnicima je sve veća i pogriješili smo što nismo više poticali obrtnička zanimanja poput zidar, tesar, krovopokrivač jer sve su to časna i vrlo potrebna zanimanja- rekao je župan Tomašević.

DAN ŠKOLE-3

U ime obrtnika Obrtničke komore Požeško-slavonske županije, i u svoje osobno ime, nazočne je pozdravio Anto Bilobrk predsjednik Obrtničke komore.

U svom govoru naglasio je na nužnu i dobru suradnju škole i obrtnika, jer su na neki način jedni o drugima ovisni. Obrtnici trebaju dobre i kvalitetne radnike, a škola za učenike mora osigurati praksu i naukovanje u realnom sektoru.

Istaknuo je: problem pada broja obrtnika u našoj županiji čime se smanjuju i kapaciteti za naukovanje, problem iseljavanja mladih, te potrebu opremanja i osuvremenjivanja  školskih praktikuma.